
KEMAL SUNAL'IN EN BÜYÜK HAYALİ GERÇEK OLDU...
5 yıl önce hayata veda eden usta oyuncu Kemal Sunal'ın 'yüksek lisans tezi' ailesi tarafından kitap haline getirildi. Gül Sunal "Bu bizden Kemal'e doğum günü hediyesi" dedi.
Beş yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu, hayata gözlerini yuman usta komedyen Kemal Sunal, doğum günü olan 11 Kasım'da tüm sevenleri tarafından anılacak. Ailesi, Sunal'ın bu yılki doğum günü hazırlıklarına erken başladı. Ve, Kemal Sunal'ın hayattayken çok isteyip de yapamadığı bir proje hayata geçirildi.
TÜYAP'A YETİŞTİ
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde hazırladığı 'yüksek lisans bitirme tezi'ni kitap haline getirtmek isteyen Kemal Sunal'ın bu hayali ailesinin girişimleriyle gerçekleşti. 'TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü' başlıklı tez, TÜYAP Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluştu. Gül Sunal, kitabın basım sürecini anlatırken, eşine olan özlemini ve onun yokluğunda yaşadığı eksikliği de ifade etti...
'ZAMANI YETMEDİ'
* Bu tezin kitap haline getirilip, yayınlanmasını Kemal çok istiyordu. Ama onun zamanı yetmedi. 11 Kasım Kemal'in doğum günü ve bu kitabın da ona doğum günü hediyesi olmasını istedik. Doğum gününden önce basıp, TÜYAP Kitap Fuarı'na yetiştirdik.
* Kemal, tezini hazırlarken çok heyecanlıydı. Üniversiteyi starlık döneminde bitirmişti. Sanki bir başkasını araştırıyormuş gibi çalıştı. Bilim adamlarıyla, köşe yazarlarıyla, hocalarıyla konuştu.
'ÖRNEK OLDU'
* Üniversiteli Kemal, derslerini çok ciddiye alır, devamsızlık yapmadan okuluna giderdi. Ne işini ne de tahsil hayatını hiçbir zaman eve taşımadı. Ali yaşlarında arkadaşları vardı. O genç nesle de örnek oldu. Okumanın önemini iki çocuğumuz da çok iyi anladı.
'TELİF HAKKI YOK'
* Kemal, 'Kemal Sunal Güldürüsü' nün sosyologlar tarafından araştırılmasını çok istiyordu. Onda garip bir şey vardı. Herkese yakın ve sıcak geliyordu. Filmleri 30 yıldır aynı heyecanla izleniyor.
* Kemal'in hiçbir filminden hâlâ telif hakkı alamıyoruz. Halbuki o ve diğerleri bunu haketmişti. 30 yıl evvel 25 liraya oynadığı filmlerin şimdi televizyonlara iyi bir getirisi var. Telif hakkı olsaydı, o belki hiç televizyon dizisi yapmayacaktı.
* Sadece kendisinin açıp, kapadığı bir dolabı vardı. Öldükten sonra dolabıı açtık ve üniversiteye tekrar girmeye hak kazandığı zaman okuluna yatırdığı harcın makbuzunu bile sakladığını gördük.
* Kemal'in eşi olmak çok büyük bir şans. Keşke biraz daha sürseydi. Onunla ilgili her şeyi çok özlüyorum. Kemal'i 19 yaşında tanıdım. O benim rehberim gibiydi. Onsuz çok zorlanıyorum. Çok büyük bir boşluğa düştüm.
GÜLŞEN YÜKSEL - SABAH
* Filmlerinin hiçbirini seyretmiyoruz. Ezo biraz seyredebiliyor. Ama ben hiç bakamıyorum. Sesi, bakışı, üzerindeki elbise, yaşanan her şey aklıma geliyor. Çok üzülüyorum ve bu yüzden kendimi koruyorum. Dayanmak çok zor.
* Filmlerinin hepsinde benim için bir anı var. Filminde bekçiyi oynuyorsa her yere bekçi kıyafetiyle giderdi. O kimliği sanki üzerine giyerdi.
* Ali'yi babasıyla kıyaslamak yanlış. Ali her zaman 'ben bir oyuncu adayıyım' diyor. Onun en büyük şansı, Kemal Sunal ile aynı evde yaşamış olması!