TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, hazırlık çalışmalarını tamamlayarak raporunu yazmaya başladı. Komisyonun son konukları ise Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın ile Enerji eski Bakanı Cumhur Ersümer oldu. Bakanlığı döneminde gerçekleştirilen Vurgun operasyonunu anlatan Koray Aydın, komisyonda danışmanlarına işkence yapıldığını iddia etti.
Enerji eski Bakanı Cumhur Ersümer ise komisyonda 8 saat kalarak rekor kırdı. İmzalarının arkasında olduğunu belirten Ersümer, “Kararlar o gün için doğrudur. Bugün yanlış görülebilir. Beni yargılamayın. Yargılarsanız toplum bunu yanlış algılar.” dedi.
Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın, “Partilerarası hesaplaşma ve siyasi organizasyon benim üzerimden yapıldı. Bunu anlayınca kendimi ve partimi daha fazla yıpratmamak için istifa ettim.” dedi.
Operasyon sırasında gözaltına alınan danışmanı Sadrettin Dinçer’e insanlık dışı işkence yapıldığını, ifadelerin zorla alındığını ileri süren Aydın, şöyle konuştu: “Olayı, belli kişilere bulaştırmak için baskı yapıldı. Yönlendirmelerle ifadeler alındı, mesnetsiz ve senaryo suçlamalara muhatap edildim. Hazır ifadeler imzalatıldı. Olaylarla ilgisi olmayan halkla ilişkiler danışmanıma, insanlık dışı işkenceler yapıldı. Sonradan, serbest bırakıldı.”
Komisyon üyelerinin “DGM başsavcısının da yer aldığı video kasetler var.” şeklindeki hatırlatması üzerine de Aydın, “Milletvekili arkadaşlarımız gitti, onları gördü. Ayakları patlamış hallerini gördüler.” ifadesini kullandı. Komisyon üyesi Ahmet Güryüz Ketenci, bunun üzerine “Bakan ve hükümet ortağıydınız? Neden üzerine gitmediniz, hükümetten çekilmediniz?” diye sordu. Aydın da, “İşkence yapıldığı açıktı. Başka bir şey söylemek istemiyorum.” karşılığını verdi.
Koray Aydın’a “deprem konutları ihalelerini alan müteahhitlerin kendisine ait inşaat malzemesi satan firmadan mal satın aldıkları” yönündeki iddialar da hatırlatıldı. Bunları, ‘alçakça iftira’ diye nitelendiren Aydın, şunları söyledi: “Operasyonun siyasilerle ilgisi olmadığı anlaşılınca bana saldırılar başladı. (Bakan olunca, şirket kurdu.) denildi. Bu mevcut firmamın bir şubesiydi. (İnşaat malzemesi satıyor.) diyerek devletin en icracı bakanlığında bulunan bakanı incik boncuk satışıyla meşgul ettiler.”
Bakanlıkta paylaşma düzeni
Aydın, İhale Yasası’nın 44. maddesine dayanarak davet usulüyle çok sayıda ihale verdiğine ilişkin eleştirileri ise, “Yetkim vardı, kullandım. Usulsüz bir şey yapmadım.” diye cevapladı.
Bakanlık görevine geldiğinde, “bir çarkla karşılaştığı” bilgisini veren Aydın, “Bürokratlar, müteahhitler bu çarkın içinde. Bir paylaşma düzeni söz konusu. Bunu, Ankara’da herkes biliyor.” dedi. Bu çarkın üzerine gittiğini savunan Aydın, kişilerin inisiyatifini kıran kalıcı bir sistem için çalıştığını, bu çerçevede İhale Yasası’nı değiştirdiklerini anlattı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:11