
LATİFE HANIM'IN MÜTHİŞ SIRLARI!..
Türk kadınının modernleşme tarihinin sembollerinden olan Latife Hanım’ın hayatı, Atatürk ile evlenmesinden boşanmasına kadar her anıyla bir sır perdesi gibi gizemini koruyor. Atatürk ile boşandığı 5 Ağustos 1925 tarihinden, öldüğü 13 Temmuz 1975 tarihine kadar hiç kimseye evliliği hakkında konuşmayan Latife Hanım’ın ‘Müslüman Kadın Nasıl olmalı’ adlı bir kitap yazdığı ortaya çıktı.
“Latife Hanım’ın Kağıtları” addlı kitabı yazan araştırmacı Fatih Bayhan, yayınlamayan kitabın bugüne dek ailesince korunduğunu söyledi.
Fatih Bayhan, kitaba ilişkin şunları anlattı:
ÜÇ DİNDE KADINI İNCELEMİŞ
Kadının adının yok sayılmasına isyan
Özel evrakları TTK’da kilitli
Latife Hanım’ın, özel yaşamına ilişkin birçok sırrın yer aldığı özel evrakları Türk Tarih Kurumu’nda korunuyor. Yazar Fatih Bayhan’ın açıklamaları, Türk Tarih Kurumu’nda saklanan belgelerin dışında Latife Hanım’ın, aile sandığında korunan çok özel eşyaları, mektupları ve notları olduğunu gösteriyor. Latife Hanım’ın bu kitabının, Atatürk ile evliliğinden önce kaleme alınması nedeniyle aile arşivinde kaldığı anlaşılıyor.
Ailenin, bu kitabı sır gibi saklamasında Latife Hanım’ın vasiyetinin de etkili olduğu söyleniyor. Vefatından sonra Latife Hanım’a ait evraklar Türk Tarih Kurumu’na teslim edilmiş ve 25 yıllık gizlilik mührü basılmıştı. Ancak bu sürenin 2005’te dolmasından sonra Uşaki ailesi, Latife Hanım’ın mahremiyet arzusuna saygı gösterilmesini ve sandığın açılmamasını istemişti. TTK da ailenin bu talebine saygı gösterdiklerini açıklamıştı.