
MECLİS'İN YARISI İSRAİL DOSTUYMUŞ!..
İsrail’in iki askerinin kaçırılmasını bahane ederek Filistin ve Lübnan’da başlattığı askeri operasyonun ardından, TBMM İsrail Dostluk Grubu’nda yaşanan deprem, bir anda gözlerin Meclis çatısı altında kurulan dostluk gruplarına çevrilmesine neden oldu. Meclis’te şu anda dünyanın dört bir yanından toplam 79 parlamentolararası dostluk grubu buluyor. Meclis’te en kalabalık iki dostluk grubunu ise ABD ile İsrail oluşturuyor. Son saldırının ardından 273 üyeli İsrail Dostluk Grubu’nda sadece 8 kişi kalırken, ABD Dostluk Grubu’nda ise 300’ün üzerinde üye bulunduğu belirtiliyor. Her iki ülkenin üye sayısındaki fazlılık ise AK Parti ile CHP arasındaki başkanlık yarışından kaynaklanıyor.
BAŞKANLIK İÇİN
AK Parti ve CHP’nin, yaklaşık 3 yıl önce önemli gördükleri dostluk gruplarının başkanlıklarını ele geçirmek için birbiriyle yarışmalarının faturası ağır oldu. CHP ve AK Parti, İsrail Dostluk Grubu başkanlığını ele geçirmek için 2003'te birbiriyle kıyasıya bir mücadeleye girdi. İki parti, başkanlığı ele geçirmek için milletvekillerini İsrail Dostluk Grubu’na yazılmaları konusunda teşvik etti. Öyle ki CHP 103 milletvekilini üye yaptı. AK Parti başkanlığı CHP’ye bırakmamak için İsrail Dostluk Grubu’na 173 milletvekilini üye yaptı. Yarışı kazanan AK Parti oldu ve Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, başkan oldu. Başkanlığını ele geçirmek için kıran kırana üye kayıt ettirme yarışına giren iki partiyi, bu kez milletvekillerinin istifası için birbiriyle yarıştırmak zorunda bıraktı. Öyle ki üç gün içinde 273 kişilik İsrail Dostluk Grubu’nda kala kala 8 milletvekili kaldı. Onların da istifası ceplerinde bulunuyor.
ÇOCUKÇA
İki partinin yarışını "çocukça bir davranış olarak" olarak nitelendiren CHP Milletvekili İnal Batu, “Siz zannetmeyin ki, Meclis’te 273 İsrail dostu var. Olay tamamen başkanlık yarışından kaynaklandı. Oysa, birçok milletvekilinin üye olduğundan haberi bile yoktu" derken, Grubun Başkanvekili Suat Kılıç ise, "Biz sayısal üstünlüğümüze dayalı olarak dostluk grubunun yönetimini oluşturma imkanını yakaladık. Durum bundan ibaret. Abartılacak ve özel misyonlar yüklenecek bir durum ortada yoktur" ifadesini kullandı.
Asıl dostlara ilgi az
Başkanlık yarışının yaşanmadığı dostluk guruplarında bu sayı çok düşük görünüyor. Türkiye’nin en dost ülkesi olarak bilinen Pakistan Dostluk Grubu’nda sadece 65 milletvekili üye görünüyor. Yine Türkiye-Bosna Hersek Dostluk Grubu’nun 106 üyesi bulunuyor. Almanya Dostluk Grubu’nda 152 üye, bugün bombaların altında kalan Lübnan Dostluk Grubu’nda ise sadece 21 üye bulunuyor.
İstifa eden Lübnan'a
AK Partili milletvekilleri ilginç bir kampanya başlattı. İsrail Dostluk Grubu’nda istifa edenler, Lübnan Dostluk Grubu’na kayıt yaptırmaya başladı. Lübnan’la dayanışma için başlatılan kampanya çerçevesinde bugüne kadar aralarında AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa’nın da yer aldığı çok sayıda milletvekilinin Lübnan Dostluk Grubu’na kayıt yaptırdıkları bildirildi. Lübnan Dostluk Grubu’nun üye sayısının önümüzdeki hafta 100’ün üzerine çıkması bekleniyor.
79 dostluk grubu var
TBMM çatısı altında dünyanın hemen dört bir yanından 79 ülkeyle ilişkileri geliştirmek için kurulmuş dostluk grupları bulunuyor. 79 dostluk grubundan 64’üne AK Partili milletvekilleri başkanlık ediyor. Küba, Fransa, İngiltere, Arjantin, Macaristan gibi ülkelerin yer aldığı 13 ülkenin dostluk grubu başkanlığını ise CHP’li milletvekilleri yapıyor. Tacikistan ile Gürcistan’ın dostluk guruplarının başkanlığını ise ANAVATAN’lı milletvekilleri yapıyor.
(bugün)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:07