ORTA YOL FORMÜLÜNE BÜYÜK DESTEK
AK Parti ile MHP arasında başörtüsüne çözüm için uzlaşmaya varılan Anayasa ve YÖK Yasası değişiklik tekliflerini sivil toplum, aydın ve siyasetçiler olumlu buldu.
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, 348 imzayla Meclis'e sunulan tekliflerin üniversitelerdeki sorunu çözeceğini söyledi. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı avukat Sinan Kılıçkaya ise "Siyasi partileri kutluyoruz. Halkın büyük çoğunluğunun talebine cevap verdiler." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Saim Yeprem, düzenlemede yer alan 'çene altında bağlama' şeklinin İslam'ın örtünme emrini karşılayacağını vurguladı. Eğitim sendikaları da 'orta yol' içeren mutabakata destek verdi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, AK Parti ve MHP'ye teşekkür ederken, "Umuyorum ki bu çalışma ile üniversitelerde bayan arkadaşlarımız rahatlıkla eğitimlerini alacaklardır." diye konuştu.
Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Hanefi Bostan'a göre de varılan mutabakat, sorunu çözecek. İki parti arasındaki uzlaşmaya siyasilerden de destek var.
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, mutabakatı 'olumlu bir adım' olarak değerlendirdi.
Eski devlet bakanlarından Mehmet Keçeciler ise 'başörtüsü konusunda sokaktaki barışın Meclis'e taşınmasını' isterken Ayvaz Gökdemir, "Keşke CHP de müspet katkı yapsa." dedi.
Sokaktaki başörtüsü barışı, Meclis'e de taşınsın
AK Parti ile MHP'nin üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırmak için bulduğu formül kamuoyundan destek gördü. Siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve hukukçuların büyük çoğunluğu üzerinde mutabakata varılan yasal düzenlemeleri olumlu buldu.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, AK Parti ve MHP'nin teklifinin problemi çözeceğini belirtirken, Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, halkın talebine cevap veren iki partiyi kutladığını bildirdi.
Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, düzenleme ile üniversitelerdeki bayanların rahatlıkla eğitimlerini alacaklarını kaydetti; anamuhalefet partisinin desteğini de görmek istediklerini anlattı.
Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Hanefi Bostan, kurum olarak bu kararın sonuna kadar arkasında olduklarını vurguladı.
Türk siyasetinin duayen isimleri ise uzlaşma fotoğrafına CHP'nin de girmesi gerektiğini belirtiyor. Toplumda başı açık olanlar ile başörtülü olanlar arasında en ufak bir sorun yaşanmadığını belirten eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeçiler, "Hanımların sokakta sergiledikleri barışı, iktidar ve muhalefet de sergilemeli. Sorun mutlaka Meclis çatısı altında çözülmeli." çağrısında bulundu.
Eski Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir de benzeri görüşler taşıyor. "Bu ülkede, açıklık da kapalılık da kabahat olmamalı." diyen Gökdemir, "Sadece bir partinin değil de iki partinin bu düzenlemeyi yapmasını olumlu buluyorum.
Keşke CHP de müspet anlamda bu düzenlemeye katkıda bulunsaydı." ifadesini kullandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Saim Yeprem de, çene altı formülünü İslam'a uygun buldu. İslam'da aslolanın örtünme olduğunu kaydeden Yeprem, örtünün bağlanma şeklinin ne Kur'an'da ne de hadiste belirtildiğini vurguladı. Yeprem, bu konuda şu temel ölçüyü verdi: "Bağlama şekli örf, âdet ve geleneklerle belirleniyor.
Pakistan farklı, Endonezya farklı. Mesela Maliki mezhebine bağlı olanlar başlarını örtüyor, boyunları açık. Mısırlılar bizim türbana yakın örtüyorlar. Suudi Arabistanlılar ise gözler bile görünmeyecek şekilde örtüyor. Yani örtünmenin şekli yok. Örtünme genel bir prensip. Ancak İslam'da örtünme şekli tek tip değil. İslam'da örtünmenin şekli ve sınırları görüşlere bırakılmış durumda. Böyle olduğu için çene altında bağlama şeklindeki örtünme, İslam'ın örtünme emrini karşılar."
Eski Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler : Kadınlar arasında sorun yok - Başörtüsü sorununun çözülmesi için mutlaka bir anayasa değişikliğine ihtiyaç vardı. Türkiye'de başı örtülü hanımlarla başı açık olanlar zaten huzur içinde yaşıyor. Birbirleriyle en ufak bir sorunları bile yok. Hanımların sokakta sergiledikleri barışı, iktidar ve muhalefet de sergilemeli. Sorun mutlaka Meclis çatısı altında çözülmeli ve referanduma götürülmemeli. Yapılan düzenleme yükseköğrenimle sınırlı tutulmalı. Ortaöğretimde okuyanlar ve kamu çalışanları buna dahil edilmemeli. Yasağı kaldıracak maddeler de çok iyi yazılmalı ve ifadelere dikkat edilmeli. Anavatan ve DYP de Meclis'te olsaydı bu değişikliği desteklerdi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu : Siyaset saygınlık kazanacak - Siyasi partilerin başörtüsü konusunda uzlaşmış olması, siyaset geleneği bakımından son derece önemli bir gelişme. Türk siyaset geleneğinde bu tür uzlaşmaların çok fazla örneği yok. İki siyasi partinin bir soruna ortak çözüm üretiyor olmaları değerli bir gelişme. Demokrasilerde sorun çözme siyasi partilerin, sivil siyasetin işi. Siyasetin inisiyatif alması siyaset dışı kurumların müdahalesinin önünü de kapatıyor. Üniversitelerarası Kurul'un toplantıya çağrıldığı belirtiliyor. Üniversite, eğitim hakkı ve özgürlükler konusunda en fazla mücadele etmesi gereken kurum. Bu konuda vehim üretmek üniversitelere yakışmıyor. Halk gerginliğin tırmandırılmasına büyük tepki verir. Diyanet İşleri Başkanlığı Üyesi Saim Yeprem: Çene altı, örtü emrini karşılar - İslam'da aslolan örtünmedir. Bu örtünmenin nasıl olacağı, bağlama şekli ne Kur'an'da ne de hadiste belirtilmiş değil. Bağlama şekli örf, âdet ve geleneklerle belirleniyor. Pakistan'da farklı, Endonezya'da farklı. Mesela Maliki mezhebine bağlı olanlar başlarını örtüyor, boyunları açık. Mısırlılar bizim türbana yakın örtüyorlar. Suudiler ise gözler bile görünmeyecek şekilde örtüyor. Yani İslam'da örtünme şekli tek tip değil. İslam'da örtünmenin şekli ve sınırları görüşlere bırakılmış durumda. Böyle olduğu için çene altında bağlama şeklindeki örtünme, İslam'ın örtünme emrini karşılar.