TGS GENEL BAŞKANI SONER: ''MEDYADAKİ KİRLENME, 12 EYLÜL'DEN SONRA BAŞLADI''
KAYNAK : Haber Vitrini
İZMİR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Şükran Soner, ''medyadaki kirlenmenin 12 Eylül 1980
sonrasında gazetecilerin büyük paralar karşılığı transfer edilmesiyle başladığını'' söyledi.
Şükran Soner, Ege-Koop'un düzenlediği ''Dürüst Türkiye'' konulu seminerin ''Medya ve Siyaset'' oturumunda yaptığı konuşmada, son 20 yıl içinde medya patronlarının siyasetçilerle ticari ilişkilere girmesiyle medyada kirlenmenin yoğunluk kazandığını savundu.
Gazeteci patronlardan holding patronlarına geçiş sürecinin bu kirlilikte önemli bir aşama olduğu görüşünü dile getiren Soner, Türk medyasında köşe yazarlarının ücretlerinin gazetecilik birikimlerine göre değil, bürokrasi ve siyasetçilerle çıkar ilişkilerine göre şekillendiğini de öne sürdü.
Bugün medyada çalışanların büyük çoğunluğunun patronlarının diğer şirketlerinde çalışıyor gibi gösterildiğini anlatan Soner, medya patronlarının baskısı nedeniyle hükümetin, gazetecileri, İş Güvencesi Yasa Tasarısı kapsamına alamadığını öne sürdü.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Nuri Kayış da 1980'li yıllardan itibaren medyadaki sermaye yapısında köklü değişikliklerin yaşandığını dile getirdi.
Kayış, gazeteci kökenli patronların, ekonomik zorlamalarla
köşelerine çekilmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, ''Onların yerini müteahhit, banka sahibi, ithalatçı, sigortacı, enerji yatırımcısı patronlar aldı. Ve işte ne olduysa ondan sonra oldu.
Medya, teknolojik gelişmelerin getirdiği olanaklarla patronun, devletle ilişkilerinde kullandığı modern bir silaha dönüştü. Bu arada özel krediler, teşvikler birbirini izledi. Medya halktan ve ülkenin gerçek sorunlarından uzaklaştı'' dedi.
Medyanın içerik olarak yozlaşmasının ardında ''patronların
giriştiği siyasi ve ticari ilişkilerin yattığını'' anlatan Kayış, yeni RTÜK Yasası'nın, medya patronlarının baskısıyla çıkarılmak istendiğini de öne sürdü.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:41