Gündem
  • 1.2.2005 10:46

TÜRKİYE'DE YERALTI EDEBİYATI VAR MI?

İSTANBUL - Varlık dergisinin şubat sayısında Türkiye'de yeraltı edebiyatının temsilcisi sayılabilecek isimler belirleniyor. Derginin 'Türkiye'de yeraltı edebiyatı var mı?' başlığı altında hazırladığı dosyaya, bu türle ilgili yazarlar ve yayıncılar katılmış. Dosyanın ilk yazısını kaleme alan, adı 'yeraltı yazarları' arasında geçen Altay Öktem. Öktem, 'ana akımın dışında kalan her yazarın yeraltı edebiyatının sınırları içine alındığı'nı söyleyerek kendi kitaplarını türün dışında tutuyor. Altay Öktem'e göre yeraltı edebiyatının en iyi örneği 'Amerikan Sapığı'. Türkiye'de henüz emekleme döneminde olan bu türün yazarları ise Sarp Bengi (Acı Sigara), Arif Kaptan (Giyotinli Labirent), Fatih Kaynak (İlk Yarı 10-0), Sibel Torunoğlu (Travesti Pinokyo) ve Ayça Seren Ural (Pogo).
Hasan Bülent Kahraman ise yazısına yeraltı edebiyatının 'iktidara karşı olması' gerekliliğinin altını çizerek başlıyor. İroninin, tepkinin, reddedişin bir uzantısı olarak tanımladığı yeraltı edebiyatının temsilcileri olarak da küçük İskender ile Ece Ayhan'ın isimlerini veriyor.
Feridun Andaç, Vüs'at O Bener, Osman Cemal Kaygılı, Metin Kaçan ve Hikmet Temel Akarsu'nun isimlerini sayarken Zeki Coşkun 'bir asilik' olarak tanımladığı bu edebiyatın sınırları içinde yer almanın güçlüklerini vurguluyor, isim vermiyor. Ömer Türkeş ise dosyaya uzun bir listeyle katılmış. 1987'den 2004'e kadar 47 romanın yer aldığı bu listedeki yazarlardan bazıları şöyle: Metin Kaçan, Hikmet Temel Akarsu, Sarp Bengü, Hakan Günday, Sabri Kaliç, küçük İskender, Süreyyya Evren, Gönül Kıvılcımlı, Doğu Yücel, Niyazi Zorlu, Şebnem İşigüzel ve Vecdi Çıracıoğlu...
İsmi yeraltı edebiyatı içinde sayılanlardan Hikmet Temel Akarsu ve Vecdi Çıracıoğlu bu tespite karşı çıkarken, küçük İskender ve Ayça Seren Ural 'yeraltında' olduklarını yazıyor. Dosyada ayrıca Süreyyya Evren, Fatih Kaynak, Metin Celâl, Ömer Faruk ve Kaan Demirdöğen'in de yazıları var.

Radikal

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER