YALÇINBAYIR: ''BU SAVAŞ OLMASA DA TÜRKİYE'NİN ZARARI OLMUŞTUR''
BURSA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, ''Bu savaş olmasa da Türkiye'nin zararı olmuştur. Bu zararın Amerika tarafından giderilmesi gerekir'' dedi.
Yalçınbayır, Bursa'da yapılan Büyük Bayanlar Serbest Güreş Türkiye Birinciliği ödül töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, savaş ile zararın şu anda yan yana getirilmemesi, ''Kaç koyalım, kaç alalım'' gibi konuların konuşulmaması gerektiğini söyledi.
Savaştan sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da maddi ve manevi kayıpları olacağını dikkate almak gerektiğini anlatan Yalçınbayır, şöyle konuştu:
''Dünya'da barışı tesis etmek için ne gibi girişimler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Savaş düşünülecek en son iştir. Savaş olmasa da Türkiye'nin zararı olmuştur. Bu zararın Amerika tarafından giderilmesi gerekir. Biz, sadece savaş tazminatının değil, savaş tehdidine de tazminat olması gerektiğini söylüyoruz.''
Yalçınbayır, ABD tarafından Türkiye'deki askeri üslerde yapılan modernizasyon çalışmalarının da önümüzdeki dönemde belki o tazminatın bir parçası olacağını bildirdi. Ertuğrul Yalçınbayır, TBMM'de kabul edilen ''Türkiye'deki üstlerin modernizasyonuyla ilgili'' Başbakanlık Tezkeresi'ne ret oyu veren milletvekilleri ile parti içinde bir problem olup olmadığı yönündeki soruya, ''Ret oyu kullananlar da kullanmayanlar da barıştan yanadır. CHP'de öyledir. Burada milli menfaatler doğrultusunda bazı değerlendirmeler olmuştur'' yanıtını verdi.
Yalçınbayır, barış için gerek Irak, gerekse Arap ülkeleriyle temaslarının sürdüğünü, ancak hükümet olarak olası savaş için gerekli önlemleri de aldıklarını dile getirdi.
Halkın olası Irak savaşı için endişeli olduğunu ifade eden Yalçınbayır, şunları söyledi:
''Ülkenin güvenliğinden Bakanlar Kurulu sorumludur. Bakanlar Kurulu'nun, bu sorumluluğu yerine getirmesi için modernizasyona ihtiyaç vardır. Modernizasyon çalışmaları için ABD'li istihkam subaylarına, gerideki personele ihtiyaç vardır. Onlar bu nedenle burada. Yoksa, bu savaş zemini hazırlamak değildir. Davet değildir veya davete icabet etmek değildir. Halk orduya güveniyor, yönetime güveniyor. Şu an biz Dünya'da barışı daha fazla pekiştirmek için çalışmaktayız.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:19