Gündem
  • 27.10.2004 20:23

YILMAZ YÜCE DİVAN'A GİTTİ, TASARISI KABUL EDİLDİ...

ALİ ULURASBA
ANKARA - Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Yasa Tasarısı, 10 yıllık bir maceranın ardından, yasayı hazırlayan Başbakan Mesut Yılmaz'ın Yüce Divan'a gönderildiği gün ve Yüce Divan oylamasının hemen ardından kanunlaştırıldı.


TBMM Genel Kurulu'nda, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa Tasarısı kabul edildi. 1994 yılından beri kuruluşuna ilişkin kararname Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için yasal dayanağı olmayan genel müdürlük, bu yasayla yeniden düzenlendi. Genel Müdürlüğün teşkilatı, ana hizmet birimleri ile danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşacak. Yasayla, Genel Müdürlüğün kadroları da yeniden düzenlenecek. Genel Müdürlükte, Kadının Statüsü Uzmanları ve Kadının Statüsü Uzman Yardımcıları istihdam edilecek.


Yeni yasaya göre, Genel Müdürlüğün görevleri arasında, kadına karşı her türlü ayrımcılığı önlemek, kadının insan haklarını geliştirmek, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda etkin hale getirmek ve eğitim düzeyini yükseltmek amacıyla yapılacak her türlü çalışmaya destek vermek ve strateji geliştirmek olacak. Müdürlük yasaları ve idari düzenlemeleri görev alanı çerçevesinde izleyerek, kadınların eşit hak ve fırsatlara ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapmak, kadına yönelik her türlü şiddet, taciz ve istismarın önlenmesi için çalışmalarda bulunmak, kadının aile ve sosyal yaşamından kaynaklanan sorunların çözümüne destek oluşturacak. Ayrıca Genel Müdürlük, çalışma alanı ile ilgili konularda yurt içi ve yurt dışında bilimsel araştırmalar yapacak, yaptıracak, projeler geliştirecek, destekleyecek, bunların uygulamaya konulmasını sağlayacak ve uluslararası kuruluşlarla ortak projeler yürütecek.

 
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Kadının Ekonomik Statüsünü Güçlendirme Daire Başkanlığı, Kadının Sosyal Statüsünü Geliştirme Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı, İletişim, Dokümantasyon ve Yayın Daire Başkanlığından oluşacak.


Aynı yasayla, Kadının Statüsü Danışma Kurulu oluşturulacak. Kurulun görevleri arasında da devletin ekonomik, sosyal, kültürel ve kadına ilişkin politikaları çerçevesinde kadının statüsü ile ilgili sorunları inceleyerek genel politikalar oluşturulmasına yardımcı olacak. Ayrıca plan ve programların uygulanması için görüş bildirecek.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:10

İLGİLİ HABERLER