Medya
  • 30.12.2009 12:44

2009'UN EN ÇOK KONUŞALAN KONUSU: EKONOMİK KRİZ

İSTANBUL

Medya Takip Merkezi (MTM), 2009'da ekonomi dünyasına damgasını vuran gelişmeleri mercek altına aldı. Bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yapılan araştırma sonucuna göre, yılın en çok konuşulan konusu ekonomik kriz oldu.

MTM Genel Müdürü Halef Remzi Vayıs, ekonomik krizin yıl boyunca 253 bin 458 haberle, medyanın en çok işlediği konu başlığı olduğunu belirtti. Vayıs, ekonomik krize sadece yazılı basında değil, görsel basında da geniş bir şekilde yer verildiğini söyleyerek, yıl boyunca televizyon ekranlarında konuyla ilgili 2 bin 453 saat haber yapıldığını ifade etti.
Rapora göre, 2009'da ekonomi dünyasını en çok hareketlendiren bir diğer gelişme ise, IMF ve Dünya Bankası'nın, İstanbul'da yaptığı yıllık toplantısıydı. Zaman zaman gerilen Türkiye-IMF ilişkileri, yıl boyunca medyanın yakın takibindeydi.

Rapora göre, uzun süredir merakla beklenen 3G teknolojisinin Türkiye'de de hayata geçmesi, yılın en önemli gelişmelerinden biri olarak yer aldı. GSM operatörlerinin reklam kampanyaları, kamuoyu sözcülerinin açıklamaları ve sağladığı özelliklerle tüketicilerin de ilgisini kazanan 3G teknolojisi, yıl boyunca toplam 14 bin 519 haber ve yazıda yer aldı.
28 Ocak-1 Şubat 2009 arasında İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan ve "son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi" olarak nitelendirilen Davos Zirvesi, yılın önemli gündem başlıklarından biriydi. Başkan Erdoğan'ın zirvedeki sert çıkışı ve "daha da Davos'a gelmem" sözleri, zirveye ilgiyi doruğa çıkardı. Konuyla ilgili olarak yıl toplamında 9 bin 772 haber yayınlandı.

2009'un medyatik markaları: THY, Turkcell, Türk Telekom
Medya Takip Merkezi'nin, ekonomi dünyasının en çok konuşulan markalarını da araştırdığı rapora göre, yılın en medyatik markası Türk Hava Yolları oldu. Krize rağmen, en hızlı büyüyen ve Avrupa'nın en çok yolcu taşıyan dördüncü havayolu şirketi olan THY, medyada toplam 41 bin 783 haber ve yazıda yer aldı.

Yılın en çok haber olan ikinci markası, Turkcell'di. Değer yaratan iletişim şirketleri arasında uluslararası sıralamada yer alan Turkcell, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çekti. Turkcell yıl boyunca 26 bin 910 habere konu edildi.

Capital dergisi ile İngiliz marka değerleme şirketi Brand Finance işbirliğiyle yürütülen "Türkiye'nin En Değerli Markaları" araştırmasında, 2009 yılının birincisi seçilen Türk Telekom, medyanın yakın takibinde olan üçüncü markaydı. Türk Telekom, yıl boyunca 24 bin 322 haber ve yazıya konu oldu.

MTM'nin raporuna göre, TÜSİAD Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, yılın en popüler iş kadını oldu. İtalya-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine iş dünyası perspektifinden sağladığı katkılarından dolayı, İtalyan Nişan'ı verilen Yalçındağ, yıl boyunca çeşitli konularla ilgili toplam 7 bin 47 haber ve yazıda yer buldu.

İş dünyasının en çok konuşulan ikinci ismi ise, 6 bin 101 haber ile Koç Holding'in Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç olurken, onu üçüncü sırada Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı izledi.

Türkiye'nin en büyük gruplarından birini yöneten Güler Sabancı, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde, 5 bin 2 haber ve yazıya konu edildi.
Ekonomi dünyasının en çok takip edilen ve ilgi gösterilen isimlerinden bir diğeri ise, özellikle son iki yılda popülaritesi yükselen, İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince oldu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:11

İLGİLİ HABERLER