Gündem
  • 1.7.2007 00:10

BAYKAL, DUBAİ BELGELERİNİ AÇIKLADI!..

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Yurt dışına çıkmadan, Dubai'de imzalanan anlaşmadan bahsetmiştim, sayın Başbakan 'kesinlikle yalandır, iftiradır' demiş. İftira mı, değil mi size belgelerle açıklayayım" dedi.
     Cenevre'den yurda dönen Baykal, Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, yurt dışına çıkmadan önce bir televizyon kanalında, Dubai'de imzalanan bir anlaşmadan bahsettiğini hatırlatarak, ''Bunun iftira değil, gerçek olduğunu, 22 Eylül 2003'te ABD ile Dubai'de imzalanan bir anlaşma bulunduğunu ve bu anlaşmanın CHP'nin baskısı sonucu Nisan 2004'te iptal edildiğini'' savundu.
     Çantasından çıkardığı bazı evrakı ve Anadolu Ajansının haberini basın mensuplarına gösteren Baykal, şunları söyledi:
     ''2003 yılının 22 Eylül'ünde Dubai'de bir anlaşma imzaladınız. Bu anlaşmada 1 milyar dolar hibe ya da 8.5 milyar dolar kredi çekebileceğinizi söylediniz. 'Amerika'dan izin almadan Irak'a yönelik herhangi bir hareket yapmama şartlı bir anlaşmayı imzaladınız mı?' diye sordum. İşte bu sorum karşısında kıyameti koparan Başbakan, 'kesinlikle yalandır, iftiradır demiş. Türkiye adına bu anlaşmayı Babacan imzaladı. Benim iddiam bu. 23 Eylül 2003 tarihli, Devlet Bakanlığının, 'ABD-Türkiye Finansman Anlaşmasına İlişkin Ortak Açıklama' başlığı altında yaptığı açıklamayı dikkatinize sunuyorum. Burada diyor ki; 'Türkiye ile ABD, Türkiye'ye 8.5 milyar dolara kadar kredi sağlayacak finansman anlaşmasını bugün, 22 Eylül 2003'te imzalamışlardır.' Yani bir anlaşma vardır. Kredi 4 eşit taksit biçiminde kullandırılacaktır. Finansman anlaşması çerçevesinde her bir kredi teklifi, Türkiye'nin, ABD'nin ilgili yasasında belirlenen koşulları karşılamasına bağlıdır. Bu koşul da Türkiye'nin Irak konusunda ABD hükümetiyle işbirliği içinde olması. Şimdi yok denilen anlaşma bu.''
     Baykal, yok denilen anlaşmayla ilgili açıklamalara geçmek istediğini belirterek, ''Açıklama, 2 Ekim 2003'te yapılmış. Babacan diyor ki; 'ABD kredisini işimize gelirse kullanırız, işimize gelmezse kullanmayız'. 'Anlaşmada Kuzey Irak'a girmeme şartı var mı?' sorusuna, Anadolu Ajansının haberi, 'İşimize gelirse kullanırız, şu anda evet ya da hayır demek durumunda değilim...' Bu sayın Babacan'ın olmayan dedikleri anlaşmayı açıklamasıdır'' dedi.
     Baykal, bugünkü Cumhuriyet Gazetesini basın mensuplarına göstererek, ''Babacan, bugünkü Cumhuriyet Gazetesinde de diyor ki; ABD ile Eylül 2003'te imzalanan kredi anlaşması, 14 Nisan 2004'te karşılıklı nota ile iptal edilmiştir. Bu anlaşma karşılıklı olarak iptal edilmiştir. Yürürlüğe girmemiş, onaylanmamıştır''' şeklinde konuştu.
     Tüm bunlardan, Dubai anlaşmasının yapıldığının çok açık olduğunu ifade eden Baykal, ''(Bize iftira atıyor) diyenleri, kendi sözleriyle baş başa bırakıyorum. Şunu sormak istiyorum; Türkiye niye bu anlaşmayı iptal etme gereği duymuştur? CHP'nin baskısıyla, tepkisiyle iptal etmişlerdir. Mantık da budur. Sorun, terör gibi çok önemli bir konuda Hükümetin bu kadar çelişkilere düşmüş olması, 'Irak'a müdahale yapmayacağız' yönünde olumsuz anlaşmalar imzalamasıdır'' dedi.
     Baykal, Başbakan Erdoğan'ın üslubunun son zamanlarda iyice sertleştiğini ifade ederek, ''Başbakan, iktidarın elinden gideceğini anlayınca söylemlerini sertleştirdi. Abbas yolcu, Allah selamet versin, yolu açık olsun. Kendisini bu kadar sıkıntıya sokmasın, söylemlerini bozmasın'' şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:45

İLGİLİ HABERLER