Gündem
  • 31.1.2007 01:20

MECLİS'TE TRABZON KAVGASI

ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), Trabzon'da meydana gelen olaylarla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin verdiği önergesinin bugün ele alınmasını öngören grup önerisi kabul edilmedi.


Grup önerisinin lehinde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Şevket Arz, Trabzon üzerinde bir takım oyunlar oynandığını öne sürerek, "Trabzon üzerine gölge düşürülmek isteniyor, çocuklardan katiller oluşturulmak isteniyor" dedi. Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetinden sonra bazı yayın organlarında Trabzon'a karşı bir 'linç' kampanyası başlatıldığını iddia eden Arz, "Bazıları, durmadan 'Trabzon'da neler oluyor' diye soruyor. Bizim oranın deyimiyle Trabzon'da elinin körü oluyor. Trabzon'un saygın ailelerinden Samast ailesine saldırılar oluyor" diye konuştu.


Ahmet Samast'ın, oğlunun resmini görünce hemen emniyeti arayarak ihbarda bulunduğunu anlatan Arz, "Hangi baba bunu yapar? Ahmet Samast, oğlunu ihbar etmiştir" dedi.


AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ise, grup önerisinin aleyhinde söz alarak, son günlerde Trabzon'da meydana gelen olayların, aslında il dışında tezgahlandığını söyledi. CHP'nin Meclis Araştırması açılması önergesinden üzüntü duyduğunu ifade eden Göktaş, "Önergenin gerekçesinde kentteki bütün asayiş olayları sıralanmış ama biri hariç. O da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yumurta atan kişinin adeta taltif edilircesine CHP'li belediyede işe alınması" şeklinde konuştu.


Olayların birbirine benzediğini söyleyen Göktaş, "Vatanseverlik adı altında gençlerimizi zehirleyen tezgahtarlar ve piyonlar var. Bunların benim için PKK'dan farkı yok'' dedi.
Öneri lehinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Halil Akyüz, rahip Santoro ve Dink cinayetine karışanların Trabzonlu olması nedeniyle bu kente haksızlık edildiğini anlatarak, ''Ordu, Trabzon'a el koysun diyenler bile çıktı. Trabzonlulara haksızlık ediliyor. İki katil bu ilden olduğu için 1 milyon insanın onuruyla oynanmaz" ifadelerini kaydetti.


1980 öncesinde de Trabzon'da siyasi cinayetler işlendiğini ve katillerin hiçbirinin Trabzonlu olmadığını ifade eden Akyüz, "Trabzon halkı elbette milliyetçidir ama katil değildir" dedi. İstanbul'daki Gazi Mahallesi olaylarının duruşmalarının Trabzon'a alındığını hatırlatan Akyüz, "Bu dönemde çeşitli fraksiyonlar Trabzon'da cirit attı. Bunlar gençleri tahrik etti" diye konuştu.
AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, öneri aleyhinde söz alarak, Kafkaslar'daki enerjinin çıkış kapılarından birisinin Karadeniz olduğunu söyledi ve kentin önemine dikkati çekti. İlde özel bir tertibin devreye konulmak istenmesinden endişe duyduklarını kaydeden Aykan, "Şehrin 3 hassasiyeti var, bayrak-devlet, inanç ve Trabzonspor. Bunlarla oynayanlar, cevabını alır" ifadelerine yer verdi. Hrant Dink'in cenazesinde, "Hepimiz Ermeni'yiz" pankartlarının açılmasını eleştiren Aykan, "Bizim vatandaşımıza sahip çıkmamız için onun ırkına ait olduğumuzu söylememize gerek yok. Türk, Türk'tür, Ermeni de Ermeni" ifadelerlini kaydetti.
Daha sonra yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:28

İLGİLİ HABERLER