BAYKAL: ANKETLERE YANITI VATANDAŞLARIMIZ VERECEKTİR
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bazı gazetelerde de yayınlanan anket sonuçlarına yönelik olarak, ''Bu anketlere yanıtı pazar günü vatandaşlarımız verecektir. Beklentim AKP'nin milletten bir ders almasıdır. CHP'nin ciddi bir destekle yükseleceğini düşünüyorum ve Türkiye'nin seçimden sonra yeni bir Türkiye olacağına güveniyorum'' dedi.Baykal, NTV'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tek başına iktidara gelemezlerse siyasetten çekileceği yönünde bir açıklama yaparak, kendisi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de bunu yapmaları için çağrıda bulunduğunun hatırlatılması üzerine Baykal, herkesin kendi siyasi hayatıyla ilgili karar alma hakkı bulunduğunu ancak, hiç kimsenin bir başkasının siyasi hayatına ilişkin karar alma hakkı olmadığını söyledi.
Hiçbir zaman bir başka siyasetçiye ''siyasi hayattan çekilmesi'' teklifinde bulunmadığını belirten Baykal, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in rahatsızlığı döneminde benzer taleplerde bulunanlar olduğunu ancak aklının ucundan bile böyle bir konunun geçmediğini söyledi.
Baykal, diğer liderlerin nasıl tavır izleyeceğine Başbakan Erdoğan'ın karar veremeyeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Diğerleri yapar yapmaz sana ne... Ben senin icazetinle siyaset yapıyor değilim ki. Senden önce vardım, öyle anlaşılıyor ki senden sonra da var olmaya devam edeceğim. Bir Başkakan, 'şu şartla-bu şartla bırakırım' demeye başladıysa artık yolun sonu görünmüş demektir. Sona yaklaşan bir siyasetçi, 'ayrılma' söylemini son bir güç kazanma umudu içinde kullanıyorsa, bu son mermisini de ateşliyor demektir.''
Seçimlerden sonra gündeme gelecek cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir soruyu da yanıtlayan Baykal, ''Geçen deneme herkese başta Başbakan'a olmak üzere uzlaşmanın gerekli olduğunu öğretmiş olmalıdır'' dedi.
Çok partili bir parlamentoda bir siyasi partinin cumhurbaşkanı adayının diğer partilerce kabul edilmesini ''çok küçük bir olasılık'' olarak gördüğünü kaydeden Baykal, ''Yani büyük bir olasılıkla partiler ancak partiler dışından tarafsız birinin etrafından uzlaşma eğilimi içinde olacaklardır. Bu bir öngörüdür, bir tahminimdir benim'' diye konuştu.
Baykal, ''Abdullah Gül'ün adaylığında ısrar edilmesi durumunda nasıl bir tablo ortaya çıkacağına'' yönelik soruya, ''Böyle isimler üzerinde, yıpranmış, geçen defa denenmiş spekülasyonları bu döneme taşımayalım. Çok açık. Çürümüş tartışma'' yanıtını verdi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:18