Gündem
  • 20.10.2006 10:55

BU FİLMİN GALASI BİR KÖYDE YAPILACAK...

Yeni sezonun filmleri, ünlü konukların katılımıyla gösterişli salonlarda gösterime sunulurken, 'Ağzı Açık Alamet' isimli belgesel filmin galasının Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir köyde yapılacağı bildirildi.


'Ağzı Açık Alamet' adlı belgesel filmin galasının Bitlis'in Adilcevaz İlçesi İpekçayır Köyü'nde 28 Ekim 2006 tarihinde yapılacağı açıklandı. Adilcevaz Belediye Başkanı Selim Arıkbaş'ın ev sahipliği yapacağı galaya protokol üyelerinin yanı sıra basın çalışanları ve köy halkının da katılacağı bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen filmin konusunun, İpekçayır Köyü ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin köklü geleneklerinden biri olan tandır ekmeği ve tandır kültürü olduğu bildirildi. Köyün doğal ortamında köylülerin günlük yaşamından kesitlerle çekilen belgesel filmin Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kültürün batıya yansıtılması açısından ve geleneksel kültürün gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir işlev üstlendiği aktarıldı.


Yıllardır Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarihsel ve kültürel konuları filmle belgelemeyi kendine görev olarak üstlenen belgeselin yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, Doğu Anadolu Bölgesi'nin hızlı ve yanlış kentleşen gelişimi içinde yitirilen geleneksel kültür öğelerinden biri olan tandır üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalıştığını, tandırın yalnızca ekmek ve yemek pişirilen bir ocak olmaktan öte, ailenin varlığının, komşuluk ilişkilerinin, sıcak söyleşilerin ve içten yerel kültürün mekanı, bir simgesi olduğu için belgesel film konusu olarak seçtiğini dile getirdi. Daha önce geleneksel Vanevi, Van Gölü, yer altı su kanalları olan kehrizler, Urartu su kanalı Şamram gibi konuları işleyen Prof. Dr. Cereci, yiten her geleneksel değerin ülkenin varlığından kopup giden birer parça olduğunu ifade etti.

21. yüzyılın yüksek yaşam temposu içinde söz konusu değerlerin yaşanamasa bile, birer kültürel bilgi olarak genç kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Cereci, Türkiye'de ilk kez bir köyde yapılacak olan film galasının köy halkı tarafından merakla beklendiği ve hazırlıklar yapıldığını kaydederek, İpekçayır Köyü'nün tek toplumsal mekanı olan ilköğretim okulunda yapılacak galada konuklara, tandır ekmeği, otlu peynir ve çay ikram edileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:16

İLGİLİ HABERLER