Gündem
  • 30.3.2006 14:31

CHP'Lİ TOPUZ: İKTİDAR 2. LALE DEVRİNİ YAŞIYOR

ALİ ULURASBA
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, AK Parti Hükümeti'nin özellikle terör ve şiddet olayları karşısında suskun, özellikle teröristleri cesaretlendirici davranışlar içinde olduğunu söyleyerek, "Bunlar galiba 2. Lale Devri'ni yaşıyorlar" dedi.
Parlamentoda bugün bir basın toplantısı düzenleyen Topuz, terör üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, Diyarbakır başta olmak üzere, çeşitli illerde meydana gelen terör ve şiddet olaylarını değerlendirdi. Özellikle terörün yayılma eğilimi içinde olduğunu kaydeden Topuz, toplumun bir kargaşa ortamına sürüklenmeye çalışıldığına işaret etti. Bu dönemde herkesin sağduyulu olması gerekliliğinin altını çizen Topuz, bütün bu yaşanan olayların sadece iç ve ekonomik değil dış desteğin de bulunduğuna dikkat çekti.
"Hükümet tam bir seyirci" ifadelerini kullanan Topuz, özelikle Diyarbakır'da yaşanan son olaylar karşısında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun "halkın sağduyulu davranarak, provokasyona gelmediği" yönündeki sözlerinin duyarsızlıktan kaynaklandığını ifade etti. Diyarbakır Belediye Başkanı ve Vali Yardımcısı'nın olayların çıktığı yerlere gidip oralarda olayın tertipçileriymiş gibi sözler sarf ettiklerine dikkat çekerek, "Sayın İçişleri Bakanı Aksu, 'Halk oyuna gelmedi' diyor. Vatandaşlar öldü. Valiliği basıp Vali'nin koltuğuna oturuldu diye mi sağduyu kazandı?" ifadelerini kullandı.
Hükümetin Ankara'dan ahkam kestiğini belirten Topuz, "Bu aymazlıktır. Sayın İçişleri Bakanı'nı bu aymazlıktan kurtulmaya çağırıyorum. Bakan her konuda aymazlık içindedir" ifadelerine yer verdi.
Bu noktaya özellikle Başbakan'ın terörle mücadele konusundaki, teröristleri ümit veren, sanki masaya çağırıyormuş hissi uyandıran sözlerinden kaynaklandığını ifade eden Topuz, hükümetin danışmanlarının terörizmle mücadeleyi bilmediklerini iddia etti. Başbakan'ın bu cesaretlendirici açıklamalarıyla teröristlerin hükümetle masaya oturacakları hissine kapıldıklarının altını çizen Topuz, bunun da basiretsizlik örneği olduğuna değindi. Topuz, bunların oy kaygısıyla yapıldığını iddia etti. Topuz, terörün tırmanışa geçmesinde, ABD'nin son dönemde özellikle PKK'ya bakışında değişiklik olmasından kaynaklanan tavırlarının da etkisi olduğunu belirterek, PKK'nın terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen, Kuzey Irak'ta Kandil Dağı'nda yuvalanmalarının önüne geçilmediğini belirtti.
ABD Genelkurmay Başkanı'nın Türkiye'ye gelip Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı ile görüştüğünü ve gerçeği gözlerine bakarak söylediğini hatırlatan Topuz, "Genelkurmay Başkanı ve Başbakan açıklasın, gözlerine bakılarak söylenen gerçek nedir, bunu kamuoyu merak ediyor" diye konuştu.
Topuz, terörün yükselişe geçmesinde işsizlik, ekonomideki olumsuz gidişatın ve bölgesel geriliğin de olduğuna işaret ederek, halkın büyük güçlükler içinde olduğunu ifade etti. Topuz, okullarda yaşanan son şiddet olaylarıyla ilgili ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i sert bir dille eleştirdi. Bakan Çelik'in sorumsuzluk içinde tatile çıktığını ifade eden Topuz, hükümetin gizli gündeminde seçim olduğu görüşünü yineledi. Seçimin er veya geç olacağını ve Türkiye'nin AK Parti Hükümeti'nden kurtulacağını ifade eden Topuz, "Bunlar galiba 2. Lale Devri'ni yaşıyor" açıklamasında bulundu. Topuz, konuşmasında şiddet olaylarıyla ilgili bir Meclis araştırması önergesi verdiklerini, bunun da gelecek hafta gündeme alınacağını kaydetti.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER