Gündem
  • 31.3.2006 09:53

ERDOĞAN'IN SIR GÖRÜŞMESİ ORTAYA ÇIKTI

Erdoğan'ın, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in resmi yemeğine katılmayarak gizlice görüştüğü Sudanlı işadamı Dr. Fatih El Hassanein'in, başta Bosna - Hersek olmak üzere dünyanın değişik yerlerindeki İslamcı hareketlerin finansörü olduğu ortaya çıktı.

Bosna'ya yardım etti
Boşnakların mücadelesine sağladığı finansal destekle tanınan Hassanein'in, Erdoğan ile, Refah Partisi İstanbul İl Başkanı'yken tanıştığı öğrenildi. Sudan'da Hyundai'nin ana bayii olduğu belirtilen Hassanein'in çok sayıda şirketi bulunduğu kaydedildi.
"Özel görüşme" gerekçesiyle, Dışişleri Bakanlığı yetkililerine içeriğe ilişkin bilgi verilmedi. Erdoğan'ın dış politika danışmanı Ali Yakıtal, Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan ve elçilik yetkililerinin de görüşmeye katılmadığı belirtildi. El Beşir'in yemeğinde ise Devlet bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın hazır bulundu.

Ofisler açtı
Milliyet'in, Washington Post gibi yayın organlarındaki makalelere dayanarak derlediği bilgilere göre, Sudan Ulusal İslami Cephesi'nin öncü isimlerinden sayılan Hassanein, 1987'de kardeşiyle birlikte TWRA (Üçüncü Dünya Yardım Ajansı) adıyla bir örgüt kurdu. Hassanein, İstanbul, Budapeşte gibi merkezlerde Bosna savaşı için destek amacıyla ofisler açtı.

'Erdoğan'la tanıştım'



Fatih El Hassanein, Milliyet'in sorularını yanıtladı: "Kendisiyle (Erdoğan) 1990'larda tanışmıştık. Evimdeki davette Sudan hükümetinin 3 bakanı, üniversite rektörleri, Türk işadamları ve burslu okuyan Türk öğrencileri vardı. Türkiye'ye ilk kez 1967'de geldim. 1991'de Fethullah Gülen'in Sudan'daki ilk okulunu ben açtım. Gülen ile 1993'te bir görüşmemiz oldu. El Kaide ya da Usame bin Ladin ile hiçbir alakam yok. Bosna'ya yardım yaptım. Bunu yaparken Aliya İzzetbegoviç'in danışmanı sıfatıyla hareket ettim."

'Silah ve para' yardımı iddiası



El Hassanein'in kurduğu kuruluşun, Hartum'un yanı sıra Viyana ve İstanbul gibi kentlerdeki ofisleri aracılığıyla dünyanın birçok yerindeki İslami hareketlerle ilişkiye geçtiği, bu hareketlere para ve silah yardımı yaptığı iddiaları var.

Darfur'da mülteci kampında yardım dağıttı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Darfur'da ziyaret ettiği kampta Türkiye'den TİKA aracılığıyla gönderilen 40 ton gıda malzemesini dağıttı. Bebek bezi, mama ve bisküvi içeren paketleri ağır olduğu için taşıyamayan küçük çocuklar, paketleri sürükleyerek zorlukla götürdü.

Başbakan hangi ülkeyi kastetti?




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki merkezini ziyaret ederek Türk Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştü.
Örgütün genel merkezini ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olan Erdoğan, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin, dünyanın içinden geçmekte olduğu bir dönemde küresel barış ve refaha çok büyük katkılar yaptığını söyledi.

İran-ABD peşrevi
Kıbrıs sorununa değinen Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonlar kaldırılmadıkça, Türkiye'nin Rum Kesimi'ne liman ve havaalanlarını açmasına ilişkin hiçbir adımın beklenmemesini istedi. İran'ın nükleer programıyla ilgili yaşanan kriz içinde, "Bizde bir tabir vardır: Peşrev çekmek. İran ile Amerika arasında yaşanan o. Ortadoğu'da kitle imha silahının olmasını doğru bulmuyoruz. O konuda biz hiçbir zaman Irak'ta olanın olmasını arzu etmeyiz" değerlendirmesini yapan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ortadoğu'nun tamamında, dünyada bunun olmaması lazım. Eğer bir taraftan bir yasağı getirirken, bir taraftan da bunu hoşgörüyle karşılarsanız, ona da samimi bir yaklaşım denmez. Şu anda biliyoruz, dünyanın birçok yerinde kitle imha silahı var. Ve şu anda Ortadoğu ülkelerinde kitle imha silahının olmasını istemeyen çevrelerde de kitle imha silahının olduğunu biliyoruz."

Darfur sorunu nedir?



Darfur bölgesinde 2003 yılında yönetime başkaldıran gerillalarla hükümet destekli milisler arasındaki savaş yüzünden 300 bin kişi öldü, 2 milyondan fazla insan evsiz kaldı. ABD Kongresi ve insan hakları kuruluşları Darfur'da yaşananları "soykırım" olarak nitelerken Birleşmiş Milletler, bölgede savaş suçları işlense de soykırım yapılmadığını vurguluyor.
Darfur'daki olaylar, Sudan'da yönetimdeki Araplarla siyah Afrikalılar arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanıyor. Devlet Başkanı Ömer El Beşir hükümetini Arapları kollamakla suçlayan isyancılar hükümet kuvvetlerine saldırmıştı. Hükümet güçleri bu saldıralara hava bombardımanıyla karşılık verdi. Arkasından Arap Cencevid çeteleri katliamlara girişti.
Darfur'dan kaçan mülteciler, Cencevid milislerinin köylüleri öldürdüğünü, kadınları seks kölesi olarak alıkoyduğunu söyledi. Sudan hükümeti ise Cencevid ile hiçbir bağlantısının olmadığını öne sürdü.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER