GAZETECİYE YIPRANMAYA ALT KOMİSYONDAN GEÇİT YOK
Edinilen bilgiye göre, AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan başkanlığında çalışmalarını sürdüren alt komisyon, şu ana kadar tasarının 7 maddesini görüştü. Komisyonda, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında fiili hizmet süresini düzenleyen madde üzerinde tartışma çıktı.
Alt Komisyon Üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, bazı meslek gruplarında yıpranma payının çıkartılmasının gerekçesini sordu. SSK temsilcileri, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında yıpranma payanın kaldırılmasına gerekçe olarak, teknolojik gelişmeleri gösterdi.
Uzmanlar, AB ülkelerinde gazeteci, gemi adamları, postacılar gibi meslekler için böyle bir düzenleme olmadığını ifade ettiler. Maliye Bakanlığı uzmanları da tasarıda yıpranma payları çıkartılan meslek gruplarının, genelde memur olduğuna dikkati çekerek, "Bu çalışanlara, çalışırken işin zorluğu dikkate alınarak ek ücret ve zamlar veriliyor. O nedenle emeklilikte de yıpranma hakkı verilmesi doğru değildir. Bu hakkın ilk verildiği yıllarda, unvanlara göre farklı ödemeler yoktu.
Verilen bu hakla, emeklilikte katkı sağlanmıştı. Şimdi maaşları yükseldi, ayrıca emeklilikte avantaj sağlamaya gerek yok" görüşünü savundular.
MHP’li Kalaycı, fiili hizmet süreleriyle ilgili Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundaki düzenlemenin korunması gerektiğini dile getirerek, "Teknolojideki gelişmeler dikkate alınarak mevcut listede yer almayan ağır şartlarda çalışan meslek grupları var. Bunları da ilave edelim. Mevcut gelişmelere göre de hangi meslek gruplarının nasıl alınacağı konusunda bir yönetmelik konsun. Yıpranan diğer meslek grupları için de bir sistem geliştirelim" diye konuştu.
Kalaycı, gerekçe gösterilmeden bazı meslek gruplarında yıpranma hakkının kaldırılmasının "gasp" anlamı taşıyacağını savundu.
"YIPRANMAYI KALDIRMANIN HUKUKİ MANTIĞI YOK"
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, gazeteci, gemi adamları, matbaa çalışanları, infaz koruma memurları gibi bazı iş kollarında yıpranma payının kaldırılmasının, hukuki bir mantığının bulunmadığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yürürlüğü 1 Haziran 2008 tarihine ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda, bu konuyla ilgili bir düzenleme olmadığını, hazırlanan tasarıda ise böyle bir hakkın alınmasının doğru olmadığını ifade eden Kışanak, yıpranma payının kaldırılması konusunda teknolojinin gerekçe gösterilmesini eleştirdi.
Kışanak, "Örneğin fotoğraf makineleri dijitalleşti ama gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları riskte bir değişme yok. ’Bu hak, haksız yere verildi’ gibi eleştirileri de doğru bulmuyorum. Devlet, hiç kimseye hakkı olmayan bir şeyi vermez" diye konuştu.
Komisyon üyesi CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da eski uygulamanın aynen devam etmesini istedi. Aslanoğlu, "Hiç olmazsa, bu yasa yürürlüğe girmeden önce çalışanların yıpranma hakları korunsun" dedi.
KOMİSYON ÖNERİSİ KABUL GÖRMEDİ
AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da fiili hizmet sürelerinin belirlenmesi için SPK, Merkez Bankası gibi bağımsız bir komisyon kurulması önerisinde bulundu. Hangi mesleklerde ne kadar yıpranmanın olduğuna bu komisyonun karar vermesi gerektiğini savunan Karapaşaoğlu, şunları kaydetti:
"Bağımsız komisyonlar tarafından belirlenmeyen bu tür gün sayıları siyasi oluyor. Hangi sivil toplum kuruluşu güçlüyse, siyasilere baskı yapıyor ve gün sayısıyla ilgili kendisine avantaj sağlıyor. Bu da adaletsizliği getiriyor. İtfaiyecilere şu kadar gün, askerlere, polislere bu kadar gün... Bunun arkası kesilmez. Bu işin yerli yerinde tespiti için bir komisyon kurulsun. Bu komisyonda, işveren, işçi, sağlık kuruluşlarıyla ilgili kurumların temsilcileri olsun. Bunların tek işi, hangi meslek grubunun ne kadar yıpranma hakkı kazandığını tespit etmek olmalı." Tartışılan bu öneri de hem iktidar, hem de muhalefet milletvekilleri tarafından kabul edilmedi. Karapaşaoğlu, önerisini üst komisyonda da dile getireceğini söyledi.
Maddeyle ilgili yapılan uzun tartışmaların ardından, Komisyon Başkanı Özcan, herhangi bir uzlaşı sağlanmadan, fiili hizmet sürelerini düzenleyen maddeyi daha sonra görüşmeye bıraktı.
TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, tasarı üzerindeki çalışmalarına 2 Ocak 2008 tarihinde de devam edecek.