
G.O.R.A'YI İZLEYEN ABDÜLLATİF ŞENER : "UZAYDA RAKI SOFRASI BANA İLGİNÇ GELDİ"
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - Ünlü sanatçı Cem Yılma'la birlikte "Gora" filmini izleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, filmi çok beğendiğini belirterek, "Uzayda rakı sofrası bana çok ilginç geldi" dedi.
Bakan Şener, senaristi ve başrol oyuncusu Cem Yılmaz'la birlikte Ümitköy Arcadium Alışveriş Merkezi'nde Gora filmini izledi. Filmin yönetmeni Ömer Faruk Sorak ve oyuncuları Özge Özberk, Rasim Öztekin, Ozan Güven ve Erdal Tosun da saat 16.00 matinesinde Bakan Şener'le birlikte filmi izledi. Şener, filme verilen arada pizza ve çorba ile iftarını açtı.
Filmin ardından Şener, yönetmen Ömer Faruk Sorak ve oyuncularla birlikte basın toplantısı düzenledi. Filmin uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde olduğuna işaret eden Şener, Gora'nın seyirciyle buluşmasından dolayı en mutlu olan kesimin seyirciler olduğunu vurguladı. 230 sinemada ve 450 salonda birden gösterime girmesinin, filme olan ilgiyi ispat ettiğini kaydeden Şener, "Kendi aramızda bir değerlendirme yapma imkanı bulamadık ama benim şahsi görüşüm gülmek, eğlenmek isteyen herkes Gora'ya çok rahatlıkla gelebilir. Herkes görevini içtenlikle yerine getirmiş. Hoş bir vakit geçirdik" diye konuştu.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Şener, en çok hangi sahneyi beğendiğinin sorulması üzerine, "Uzayda rakı sofrası bana ilginç geldi" dedi. Şener, filmin, halkın espri anlayışını yakaladığını kaydetti.
Cem Yılmaz ise filmle ilgili özeleştiri yapıp yapmadığının sorulması üzerine, "Zamanında iyi yapmışız. Bütünüyle güzel bir film" şeklinde konuştu. Filmde çocukların izleyemeyeceği sahneler bulunduğu eleştirisinin hatırlatılması üzerine Yılmaz, filmdeki bazı cümlelerin cımbızla çekilmesinin haksızlık olduğunu belirterek, bütüne bakmak gerektiğini ifade etti. Herhangi bir şeyi yüceltmeyi amaçlamadıklarını söyleyen Yılmaz, küfürlü bir dil kullanmak gibi dertleri de olmadığını anlattı. Yılmaz, Nasrettin Hoca ile ilgili bir araştırma yapıldığında, bu eserlerde de erotik esprilerin bulunduğuna dikkat çekti.
Bakan Şener ise sanatçı, basın, eleştirmenler ve seyircilerin filmin farklı tarafları olduğuna dikkat çekerek bir eseri bir bütün olarak görmek gerektiğini, bütün olarak bakıldığında da izleyicilerin puanlarını vereceklerini kaydetti.
İlk gün hasılatının sorulması üzerine Yılmaz, "Kasada ben durmuyorum" derken, "Film, bilimkurgu filmleri için öncü olabilir mi?" sorusuna ise "Yapılamayacak bir şey değilmiş. Onu gördük. Öncü olmasını istememiz diye bir şey söz konusu değil. Öncü oldu zaten" şeklinde yanıt verdi.
Yılmaz, filmde teknolojik öğelerin ön plana çıktığının hatırlatılması üzerine, filmin bir hikayesi bulunduğunu belirterek, salondan ayrılanların gayet memnun olduklarını gördüklerini söyledi. Filmin bir Amerikan filmi gibi olması kaygılarının olmadığını vurgulayan Yılmaz, herhangi bir sıkıntı olmayınca basında bir sıkıntı arzusu hasıl olduğunu ifade etti.
Filmin yönetmeni Sorak ise Cem Yılmaz'la çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunun sorulması üzerine, Cem Yılmaz'la çalışmanın her yönetmenin hayali olduğunu vurguladı. Yılmaz'ın oyuncu kimliğinin yanısıra senarist kimliği ile de önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Sorak, kendisini çok mutlu hissettiğini ifade etti.
Basın toplantısının sonunda bir değerlendirme yapan Bakan Şener, basın ve eleştirmenlerin her esere ilgi göstermediklerine işaret ederek, Gora hakkında lehte ve aleyhte çok sayıda değerlendirme yapıldığını, bunun da filmin ilgi odağı olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Gora'nın başarılı bir eser olduğunu söyleyen Şener, bu eserin devletin tozlu rafları arasında kalmadan seyirciyle buluşmasında rolü olduğu için mutluluk duyduğunu belirtti. Şener, politikacılara düşen görevin Türk sinemasının gelişmesi için neler yapılması gerekiyorsa bunları gerçekleştirmek olduğunu kaydederek, Türk filmlerinin uluslararası piyasalarda ilgi duyulan eserler haline dönüşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan sinema salonunda bulunan genç kızlar, Cem Yılmaz'a büyük ilgi gösterdi.