Gündem
  • 21.9.2008 00:01

KÜR'DEN ORHAN PAMUK'A SERT ELEŞTİRİ: 'SÖYLETME DEDİM SÖYLETTİN!..'

Yazar Pınar Kür, meslektaşı Nobel ödüllü Orhan Pamuk'u eleştirerek, 'Yazar pazarlamacı olmamalıdır' diye konuştu.
NTV'deki 'Haydi Gel Bizimle Ol' programında, Orhan Pamuk'un son romanı Masumiyet Müzesi'ni okumadığını söyleyen Pınar Kür, yeni yazdığı kitabında aşk konusunda söylenebilecek her şeyi söylediğini ve başkasını merak etmediğini söyledi.
Çiğdem Anad'ın "Ama Orhan Pamuk, günümüzün Anna Karanina'sını yazdım diyor" sözleri üzerine Pınar Kür, "Ben okumadığım kitap hakkında konuşmam ama Anna Karanina'yı yazdım demesi için biraz iddialı olmak gerekir" dedi. Anad ise "İddialı, Nobel Edebiyat ödülü aldı" hatırlatmasını yaptı.
Bu sözler üzerine Pınar Kür, "Tolstoy hiç hayatında Nobel ödülü alamadı, şaşarsınız. Nobel edebiyat ödülünün, edebiyat kriterlerinin farklı kriterlerle verildiğini yüzyıldır biliniyor. Tolstoy, Kafka, Nazım Hikmet de bir çok yazar da Nobel alamadı" diye konuştu.
Çiğdem Anad'ın "Sizce de iyi bir pazarlamacı mı?" sorusuna yanıt vermek istemeyen Pınar Kür, "Beni meslektaşım hakkında konuşturma. Konuşturma dediğim zaman anlıyorsunki iyi birşey söylemeyeceğim" dedi.
Anad sorusunda ısrar ederek, "Bence Pamuk, iyi bir pazarlamacı ama iyi bir pazarlamacı olmanın bir sakıncası mı var iyi yazıyorsanız?" diyerek Pınar Kür'ün düşüncelerini sordu.
"Pazarlamacı olduğunu söylüyorsan, bence yazar iyi bir pazarlamacı olmamalıdır. Söyletme dedim söylettin" diyen Pınar Kür, daha fazla yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Aysun Kayacı'nın "Hatalı cümleler için ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Pınar Kür, Orhan Pamuk hakkındaki düşüncelerini şöyle anlattı:
"İlk üç romanını okudum. Ondan sonra Kara Kitap'ını resmen kalemle, hocalık var ya serde, kağıt düzeltir gibi biraz Türkçesi'ni düzelterek okudum. Ondan sonra okumadım... Edebiyat sade dil olunca iyidir anlamına gelmez ama ifade bozukluğu diye bir şey var... O yüzden Benim Adım Kırmızı'yı veya diğer kitaplarını İngilizce okusam belki daha zevk alırım. Çünkü İngiliz sentaksına göre yazıyor... Hiç bir zaman yazar günlük piyasa ile uğraşmaz. Adamı vardır o satar, kendine göre reklam kampanyası yapar falan. Yazarın bizzat bununla uğraşmasını yadırgıyorum. Niye yaptı demiyorum, yapsın."
KAYNAK: TELEVİZYONGAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:05

İLGİLİ HABERLER