
PRODİ: TÜRKİYE'YE AÇIK KAPI BIRAKILMALI!..
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Atina’yı ziyaret eden İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bir araya geldi. Karamanlis ile Prodi, görüşme sonrasında basına yaptıkları açıklamada, İtalya-Yunanistan ilişkileri, AB’nin geleceği ile Türkiye-AB ilişkileri konularını ele aldıklarını kaydettiler.Karamanlis, iki ülke ilişkilerinin mükemmel olduğunu ve tüm işbirliği alanlarında ürün alındığını kaydettiği konuşmasında, İtalya ile Yunanistan arasında çok iyi durumda olan ticari, ekonomik ve kültürel işbirliği üzerinde Prodi ile fikir alışverişinde bulunduklarını, İtalya’nın özellikle ticaret alanında Yunanistan’ın başlıca ortaklarından biri olduğunu belirtti.
Türkiye’nin şu ana kadar AB karşısındaki tutumundan hoşnut olunup olunmadığı, Komisyonun önerileri içinde yer alan 8 başlığın dondurulması ve Türkiye’nin yükümlülüklerin yerine getirmesi için bir takvim konulması gerektiği konusundaki yorumu sorulan Karamanlis, şunları söyledi:
"Ne yazık ki, Türkiye AB’nin ilke ve değerlerine uyum sağlayacağı yönündeki isteğini pratikte göstermemiştir. AB perspektifinin ilerlemesi için gerekli adımları atmalıdır. İlerlemesinin, AB’ye karşı üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesiyle bağlantılı olduğunu anlamalıdır. Her zaman söylediğim gibi Türkiye’nin AB sürecini destekliyoruz." Karamanlis, "Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, AB’ye üyelik süreci çerçevesinin belirlenmesi için gerek AB Komisyonu gerekse AB üyesi ülkelerle sürekli temas halinde olunduğunu" da sözlerine ekledi.
AÇIK KAPI
Türkiye’nin AB perspektifi konusundaki ortak görüşün "Kapının açık bırakılması" olduğunu kaydeden Prodi, AB’ye giriş için uyulması gereken kuralların tüm ülkeler gibi, Türkiye için de geçerli olduğunu söyledi.
"Komisyonun Türkiye’nin AB sürecinde kaç başlığı açıp kapatacağı konusunun teknik bir konu olduğunu ve buna Komisyonun karar vereceğini" vurgulayan İtalya Başbakanı Romano Prodi, "Başlıkların bir eksik bir fazla olması konusunda mücadele vermeyeceğim. Bizim için öncelik taşıyan konu önerinin dengesidir" ifadesini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:47