Gündem
  • 10.8.2007 09:16

TARIK AKAN'I YIKAN İTİRAF

Baştan belirteyim. Bu yazı Türk sinemasının iki ustası Tarık Akan'la Ali Özgentürk'ün arasını açmak için yazılmamıştır. Bu yazının amacı günlerdir medyaya yansıyan bir konuda bilinmeyenleri ortaya çıkarmak ve bu konuya nokta koymaktır.
      Tarık Akan'ın yönetmenlik yaptığı ilk sinema filmi "Solo"ya Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kredi verilip - verilmemesi konusunda tarafların açıklamaları hafta başı Milliyet'te yer aldı. Kaçıranlar için kısaca özetleyeyim. Tartışma Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl kredi başvurusunu kabul ettiği ve etmediği filmlerin açıklanmasıyla başladı.
      Yönetmen olarak ilk sinema filmini çeken Tarık Akan da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kredi talebini reddettiği isimler arasındaydı.
      Akan, ismini Kara Toprak olarak değiştirdiği filmine destek çıkmaması üzerine, "Filme geçen yıl 450 bin YTL kredi çıktı. Filmi çekemediğimiz için hakkımızı iade ettik. Bu yıl ise aynı filmi, kurul reddediyor.
      İnanamıyorum,şaşırdımkaldım. Türkiye'de filmler işte böyle çekiliyor" dedi.
      Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Selahattin Ertaş ise Akan'ın aksine, "Solo filmi geçen yıl yapım şirketi Asya Film tarafından bize sunuldu ama kurul toplantısından birkaç gün önce bizi arayarak senaryoyu geliştirmek istediklerini belirttiler ve filmi geri çektiler. Biz de, bu yılki toplantı hakkı saklı kalsın diye filmi değerlendirme dışı bıraktık. Geçen yıl kredi verip bu yıl vermememiz söz konusu değil" dedi.
      Genel Müdür'ün bu açıklaması Akan'ı kızdırdı. Çarşamba akşamı Tarık Akan telefon açtı, gazetedeki haber üzerine Selahattin Ertaş'a cevap vermek istediğini söyledi. Perşembe günü saat 11.00'de sahibi olduğu Bakırköy'deki Taş Mektep'te konuyu baştan beri takip edip haberleştiren arkadaşımız Birsen Altuntaş'la konu üzerine söyleşi için randevulaştık.
      Perşembe sabahı işe gelirken cep telefonum çaldı, arayan Tarık Akan'dı.
      Tarık Akan'ı onca yıldır tanırım. Sesini hiç bu kadar üzgün, bitkin duymamıştım. Tarık Akan'ı bu denli üzgün, bu denli bitap olmasının elbette ki ciddi sebepleri vardı ve anlatmaya başladı:
      "Dün gece sabaha kadar uyuyamadım. Çünkü 30 yıllık meslek hayatımda ilk kazığımı yedim. Dün seninle konuştuktan sonra geçen yılki filmleri değerlendiren komisyondakilerle konuştum. Onlar da listelerine baktılar. İSolo', değil kredi alanlarda, komisyona giren filmler arasında bile çıkmadı. Ali Özgentürk'e sordum. Meğer projeyi tam komisyona girmek üzereyken geri çekmiş. Bunu da bu yılki hakkını kaybetmemek için yapmış. Ve ben bunu dün gece öğrendim. Bu sabah da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesine girip kurulun 2006/1 toplantısında İSolo' için yapılan başvuruyu Asya Film geri çektiği için değerlendirme dışı tutulduğunu öğrendim." Bu arada önceki yıl Ali Özgentürk'ün şirketi Asya Film tarafından kurula sunulan Tarık Akan'ın "Solo" projesinin bu yılki kurula bir başka yapım şirketi Koza Film tarafından gönderildiğini, "Solo"yu reddeden kurulun aynı toplantıda Ali Özgentürk'ün bir başka projesi olan "Adalet"e 350 bin YTL kredi verdiğini de belirtmeliyim. Hepsi bu...
      (Ali Eyüboğlu Milliyet Cafe) Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:51

İLGİLİ HABERLER