Medya
  • 24.7.2009 09:49

AYDIN DOĞAN'A YÜZDE 50 ZAMLI HAPİS !

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Denetleme Dairesi, tabela şirketleri aracılığıyla yapılan ithalatlarla, Hürriyet ve Milliyet gibi borsada işlem gören Doğan Grubu şirketleri Çelik Halat ile Doğan Burda'nın mal varlığının azaltılıp azaltılmadığının anlaşılması için denetleme kararı aldı. Denetim sonunda Çelik Halat ve Tel Sanayi A.Ş. ile Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'nin de kâr veya mal varlığını azaltıp azaltmadığı tespit edilecek. Tıpkı Hürriyet ve Milliyet gibi halka açık şirketler olan Çelik Halat ve Doğan Burda Dergicilik'in ihtiyacı olan çelik filmaşin ve dergi kâğıdı yine Doğan ailesinin offshore şirketleri üzerinden ithal edildi. SPK, bu ithalatlarda da küçük ortakların zarara uğratılıp uğratılmadığını tespit etmek için incelemelerini sürdürüyor.

TABELA ŞİRKETLERE DIŞBANK KREDİSİ

Bu arada SPK Denetleme Dairesi'nin tespitlerine göre Aydın Doğan, yurtdışından kâğıt ithal ettiği tabela şirketlerine bir dönem sahibi olduğu Dışbank'tan kredi de verdirmiş. Eurozone, 1997'de Dışbank'tan 20 milyon 500 dolar kredi kullanmış. Eurozone bir yıl sonra grup şirketi olan Born Holding'e 909 bin 789 dolar kredi vermiş. Aynı yıl içinde Euzorone, Doğan Holding'e de 5 milyon dolar borç vermiş. SPK'nın -halen açık olan- suç duyurusu dosyasında, Türk Ceza Kanunu'nun 155. maddesi uyarınca Aydın Doğan başta olmak üzere Doğan Grubu yöneticilerinin güveni kötüye kullanma suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

CEZASI YÜZDE 50 ARTABİLİR

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 48. maddesi ile birlikte Doğan'ın cezası yüzde 50 oranında artırılabilecek. Buna göre Aydın Doğan, 10.5 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Doğan, aynı maddeden ceza alması halinde şirketlerinin yönetimini bırakmak zorunda kalacak. SPK, 6 Mayıs 2009'da Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na, Hürriyet ve Milliyet'in küçük hissedarları aleyhine haksız menfaat sağlayan Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Vasfiye Doğan ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, yetkisizlik gerekçesiyle dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiş, Başsavcı Aykut Cengiz Engin ise dosyayı Ekonomik Suçlar Savcısı Sadi Yoldaş'a havale etmişti.

Sözleşme esaslarını çiğnedi

DOĞAN Dış Ticaret'in yurtdışındaki offshore şirketler aracılığıyla ithal ettiği gazete kâğıtlarını direkt üretici firmalardan alabileceği halde "dolambaçlı alım" yoluna gitmesi, Hürriyet ve Milliyet'in girdi maliyetlerini artıran bir faktör olarak nitelendiriliyor. Halbuki Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ve Doğan Gazetecilik A.Ş. ile Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik ve Işıl İthalat İhracat Mümessillik arasında yapılan on maddelik sözleşmeye göre, Doğan Grubu, gazete kâğıtlarını aşağıda isimleri bulunan üretici firmalardan alacağını taahhüt ediyor. Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş., üretici firma olan Stora Enso ile de doğrudan sözleşme yaptığı halde gazete kâğıdını kendi kurduğu tabela şirketler üzerinden yaptı.

İŞTE KÂĞIT ÜRETİCİSİ FİRMALAR

SPK'nın tespitine göre Doğan'ın tabela şirketler vasıtasıyla alım yaptığı kâğıt üreticileri şunlar:

Stora Enso OYJ: Finlandiya firması. Beyazlatılmış gazete kâğıdı üretiyor.

Abitibi: Kanada firması. A kalite standart gazete kâğıdı üretiyor.

Bowater: ABD firması. A kalite standart gazete kâğıdı imal ediyor.

Norske Skog: A kalite standart gazete kâğıdı üreten Norveç şirketi.

JSC Volga: Rus şirketi. B kalite standart gazete kâğıdı üretiyor.

JSC Solikamsk: Rus şirketi. B kalite standart gazete kâğıdı imal ediyor.

Aydın Doğan'dan SPK'ya tepki: Maksadınızı aştınız

DOĞAN Dış Ticaret (DDT) yetkilileri, çeşitli gerekçeler öne sürerek incelemenin eksik kalmasına neden olurken Sermaye Piyasası Kurulu Denetleme Dairesi'ni de özenli davranmamakla suçladı. DDT yöneticileri, ifadelerinde şöyle dediler: "Muhatap seçiminde daha dikkatli ve özenli davranılabilir, denetim süreci çok daha kısa bir sürede tamamlanabilir ve belki de kurulunuzca yapılan suç ihbarına hiç gerek kalmaksızın süreç sonuçlandırılabilirdi. Buna rağmen denetim raporunda bilgi ve belge vermekten kaçındığımıza yönelik ve denetim sürecini engelliyormuş izlenimini veren ifadelerinizi maksadını aşan nitelikte karşıladığımızı ve ısrarla reddettiğimizi, attığımız her adımın mutlaka hukuka uygun olmasına büyük önem verdiğimizi belirtiyoruz."

(SABAH)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER