Gündem
  • 15.10.2005 00:08

HAKKARİ VE BURSA'DAN SONRA SİVAS'TA İFTAR KAZASINA UĞRADI

İSMAİL GÜNEŞ
SİVAS (İHA) - Sivas'ta bu akşam ezanın 4 dakika önce okunması yüzünden birçok vatandaş orucunu erken açtı. Yaşanan olayla ilgili olarak açıklama yapan İl Müftüsü Sinan Cihan, oruç açılırken ezana riayet edilmesi gerektiğini söylerken, Belediye Başkanı Sami Aydın da ramazan topunun tam vaktinde atıldığını söyledi.


Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İl Müftüsü Cihan, bu akşam takriben iftar vaktine 4-5 dakika kala top patladığını belirterek, vatandaşların arasında da tereddüdün hasıl olduğunu, orucun bu şekliyle tutulup tutulmayacağı ve kazanın gerekip gerekmeyeceği konusunda vatandaşların açıklama beklediğini söyledi.

 İl Müftüsü Cihan, açıklamasında, "Tabii top atmak bir gelenektir. O gelenekleri yaşatmanın önemi de açıktır. Ancak bu gün artık iftar topla beraber açılmamalı. Yani orucu top ile beraber son verilmemeli. Neticede ezan tam iftar vaktinde, akşam vaktinde okunduğu için orucumuzu açmalıyız. Doğrusu budur. Ancak vatandaşlarımızın bir kısmı bu hassasiyeti taşıyor veya bu noktanın önemini kavramış olarak durulma yaklaşabilir. Ama bir kısmı da top patladı orucumuzu açabiliriz düşüncesi ile oruçlarını açmış olabilirler. Burada yapılacak en sağlıklı tercih, bayramdan sonra bu günün yerine ihtiyaten bir gün oruç tutmaktır. Bu toplumu rahatlatacak ve kişiler bazında oluşacak tereddütleri ortadan kaldıracaktır. Onun için vatandaşlarımıza bayram sonrasında bir gün oruç tutulmasını önereceğiz. Kamuoyunu bu şekilde bilgilendirmiş olacağız" dedi.


Belediye Başkanı Sami Aydın ise, Ramazan topunun ezandan sonra atıldığını belirterek, "Ezan okundu, akabinde top patladı. Saatlerimize baktığımızda henüz iftar vaktine 4, dört buçuk dakika vardı. Saatlerine bakanlar bu süreyi bekledi ama bunun yanında birçok vatandaşlarımız topun ve ezanın sesini duyunca oruçlarını açtı. Birçok dostumla görüştüm ve önemli sayıda vatandaşımız o süreyi 4-5 dakikalık süreyi bekleyerek yaptılar" diye konuştu.
Belediyenin hazırladığı iftar çadırındaki vatandaşların durumunda ise kayıp almadığını dile getiren Başkan Aydın, "Bizim iftar çadırında da vatandaşlarımız o süreyi bekleyip iftarlarını yapmışlar. Çok büyük kaza yok. Az bir kaza var. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER