
AK PARTİ'Lİ VEKİLDEN ŞOK SÖZLER :"EKONOMİ ADETA ŞİŞİRİLMİŞ BİR BALON GİBİ, BİRİLERİ BİR İĞNE BATIRSA PATLAYACAK, 2001 KRİZİNDEN DAHA BÜYÜK BİR KRİZ OLACAK"
DURAN FİDAN
ADANA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekilleri, Milletvekili Abdullah Çalışkan'ın, "Bu tablo kriz göstergesidir" sözleri üzerine birbirine düştü.
AK Parti Adana Milletvekilleri Ziyaeddin Yağcı, Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın, Abdullah Çalışkan ve Recep Garip, oda seçimlerinde galip gelen başkanları ziyarete çıktı. Milletvekili heyeti, AK Parti İl Başkanı Abdullah Doğru ile birlikte önce Adana Ticaret Borsası'nı (ATB) ziyaret ederek, Başkan Fethi Coşkuntuncel'i tebrik etti ve bir süre ülke meselelerini konuştu.
Milletvekili heyeti, buradan da Adana Ticaret Odası'na (ATO) giderek, meclis toplantısına hazırlanan Başkan Şaban Baş ve meclis üyeleriyle görüşme yaptı. Sohbet sırasında Meclis Üyesi Mehmet Şahbaz, "Ülkede 31 milyar dolar sıcak para var. Bu para kaçarsa ne olur?" şeklinde bir soru yöneltince, söz alan AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, "Türkiye'de şu anda herşey kriz öncesi ortamdan farksız. Dolar çok düşük. Piyasalar durgun. Dış ticaret açığı yükseldi. Ekonomi adeta şişirilmiş bir balon gibi. Birileri bir iğne batırsa patlayacak, 2001 krizinden daha büyük bir kriz olacak. Bu tablo kriz öncesi tablodan farksız. Bunu anlamak için ekonomist olmaya gerek yok. İş adamlarına ben uyarı görevimi yaptım. Bu sıcak parayı yönlendirenler de ABD'de 3 büyük banka" dedi.
Milletvekili Çalışkan'ın bomba etkisi yapan bu sözleri, salonda soğuk rüzgarlar estirdi. Olayı toparlamak için müdahale eden Milletvekili Ali Küçükaydın, ülkede güven ve istikrar ortamının hakim olduğuna, güçlü ve istikrarlı bir hükümetin de işbaşında bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu yaklaşım sağlıklı değil. Yabancılar güven duymasa bu para ülkemizde olmazdı. Bu söylenenler karamsar bir tablodur" şeklinde karşılık verdi.
Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi de, kendisi gibi Abdullah Çalışkan'ın da ekonomist olmadığını belirterek, "Bu görüşlere katılmak mümkün değil. Bu ülkenin ekonomik durumunu anlamanın en güzel yolu, Gayri Safi Milli Hasılası'na bakmaktan geçer. Bugün 63.5 milyar dolar ihracat, 97 milyar dolar ithalat olmak üzere 160 milyar dolarlık hacim var. Duyarlı olmak lazım" şeklinde konuştu.
Eleştirileri soğukanlılıkla dinleyen Çalışkan, cevap vermek isterken Milletvekili Recep Garip'in sert ve ısrarlı tepkisi üzerine susmak zorunda kaldı. Milletvekili Garip ise, "Bu açıklamalar çok şık değil. Bu ülkede istikrar, birlik ve beraberlik sağlanmıştır. Ülkede huzur vardır. Bunu kimse bozamaz" dedi.
AK Parti İl Başkanı Abdullah Doğru ise, kendisinin de 3 ayrı şirketi ve 150 çalışanı olan bir iş adamı olduğunu vurgulayarak, "Bu ülkede istikrar ve güven vardır. Felaket tellallığına gerek yok. Ben bunlara gerek olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Çalışkan, toplantıdan ayrılırken bu açıklamanın piyasaları olumsuz etkileyip etkilemeyeceği şeklindeki bir soruya, "Etkilemez, niye etkilesin ki?" şeklinde karşılık verdi.
ATO Başkanı Şaban Baş ise, açıklamalar için, "Bazı sözler doğru. Ancak ülkede kriz ortamı yok, böyle bir şey görmüyorum" derken, Meclis Üyesi Yücel Bayram, "Ülkede 4 aydır kriz var" iddiasında bulundu.