ABD İstanbul Başkonsolosu David Arnett, 9 yıldır bulunduğu Türkiye''den, görev değişikliği nedeniyle ayrılıyor.
Arnett, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından Conrad Otel''de onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada, büyükbabasının ABD''de Türk kökenli olduklarını iddia eden Meluncanlar''ın yaşadığı bölgede doğduğunu belirterek, ''''Eğer öyle ise, bu, damarlarında Türk kanı dolaşıyor olması ihtimalini ortaya koyuyor. Bu ihtimalden dolayı gurur duyuyorum'''' dedi.
Arnett, Türkiye''yi ve Türkleri çok sevdiğini ifade ederek, ''''Türkiye kalbimdedir; kalbimde kalmaya devam edecek'''' diye konuştu.
Arnett''in ayrılılşı dolayısıyla söz alan TAİK Başkanı Dr. Yılmaz Argüden de, Arnnett ile son üç yıldır haftasonları tenis maçı dostlukları bulunduğunu hatırlatarak, ''''David Arnett kendisini bir Türk gibi hissediyor. Gelecekte hem Amerika''da hem de Türkiye''ye geri geldiğinde daha etkili bir konumda olacaktır'''' diye konuştu.
TAİK Başkan Yardımcısı Şerif Egeli de ABD ile Türkiye''nin Afganistan, Kosova gibi uzak coğrafyalarda çok iyi anlaştığını ancak Suriye, İran gibi komşu ülkeler konusunda çatıştığını hatırlatarak, ''''O zaman bir global olarak bir de komşulara göre olmak üzere iki tür stratejik ortaklık kurulmalı'''' önerisinde bulundu.
''ABD Türkiye''yi örnek almalı''
Arnett''in onuruna verilen yemeğin ardından düzenlenen panelde konuşan Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru, Türkiye-ABD ilişkilerine değinirken, 1 Mart 2003 tezkeresinin, iktidarda hangi hükümet olursa olsun reddedileceğini söyledi. ABD''nin bu sonucu, ''''Yurtta sulh, cihanda sulh'''' ilkesi çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Koru, ABD''nin ''''fetihçi'''' politika izlemesine destek veren ABD''li gazetecileri de eleştirdi. Ortadoğu''da başarının tek şartının ''''askeri çözümlerden vazgeçmek'''' olduğunu vurgulayan Koru, Türkiye''nin, zamanında terörü besleyen Suriye''ye karşı şu anda izlediği güvenilir yaklaşım tarzını ABD''ye örnek gösterdi. Koru, ''''ABD, bu bölgedeki halklar üzerinde etkili olmak istiyorsa Türkiye ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeli'''' dedi.
(yenişafak)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:33